My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Tuesday, November 02, 2010

Owen Matthews: Stalinin lapset

Traaginen tarina useasta sukupolvesta. Owen Matthewsin isovanhemmat, vanhemmat ja hän itsekin joutuivat Stalinin varjon alle. Tällä tarinalla ei ole onnellista loppua, tai ainakin vapiseva ja epävarma.

Boris Bibikov oli ideologinen, järkähtämätön Homo Sovieticus. Mahdollisesti hän kuolikin sellaisena - asiakirjoja ei ole. Hän toimi energisesti ja peräänantamattomasti perustaessaan Ukrainaan Harkovan traktoritehdasta piittaamatta siitä, että nälkä tappoi miljoonia. Hän nai Martan, joka lähti maalaiskylästä hankkimaan itselleen ruokaa ja jätti itsesuojeluvaistonsa vuoksi sisarensa kuolemaan asemalaiturille . Boris ja Marta saivat kaksi lasta, jotka jäivät ajelehtimaan, kun Stalinin vainot iskivät perheeseen, Boris vietiin ammuttavaksi ja Marta päätyi vankileirien saaristoon, josta hän palasi mielisairaana.

Lenina ja Ljudmila, tyttäret, joutuivat eroon toisistaan toisen maailmansodan aikaan. He selviytyivät ikuisten arpien kanssa, ja 50-60-luvulla Ljudmila tapasi nuoren englantilaisen. Seurasi kuuden vuoden kiirastuli, jonka ajan heidän rakkautensa roihusi eron kiihdyttämänä - ja paloi loppuun, kun he lopulta pääsivät yhteen. Heidän poikansa, kirjan kirjoittaja Owen Matthews, puolestaan päätyi todistamaan Neuvostoliiton tuhon jälkeistä, mieletöntä Venäjää ja lopulta löysi sieltä vaimon ja kotipaikan.

Erikoinen, suuressa määrin synkkä perhekuvaus. Kaari 1920-luvulta 2000-luvulle on pyörryttävä. Rakenne on romaanimainen, kun Owen sijoittaa eri sukupolvien kokemukset jaksoittain toistensa väliin, mutta tarina kuitenkin nojaa vahvasti dokumentteihin, kirjeisiin ja valokuviin, niin että kirja on uskottava.


3 Comments:

Anonymous Salla said...

Luin tästä kirjasta Hesarissa ja vaikutti tosi kiinnostavalta. Oliko tämän lukeminen raskassoutuista?

11:45 AM  
Blogger Mette said...

Ei vähääkään raskas kirja; Owen ei sorru raskaaseen dokumenttimaisuuteen ja sijoittaa koko matkalle hätkähdyttäviä anekdootteja - esimerkiksi kuvaukset 90-luvun villiintyneestä Moskovasta ovat suorastaan uskomattomia.

10:31 PM  
Anonymous Pork Recipes said...

Thanks for wriiting this

9:48 AM  

Post a Comment

<< Home