My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Monday, July 06, 2009

Charles de Lint: Memory & Dream

Kirja, jossa käsitellään pahoinpideltyjen naisten psykologiaa, pedofilian uhreja, muistojen tukahduttamista ja itsemurhaa. Pääaiheena on kuitenkin fantasia elämässä.

Kirja siirtyy 70-luvulta 90-luvulle. 70-luvulla nuori taitelijayhteisö on kerääntynyt luomaan. Joukossa on maalareita ja kirjailijoita; päähenkilöistä Kathy kirjoittaa fantasianovelleja, Izzy maalaa ja Alain on perustanut pienen kirjapainon, jossa tuottaa ystäviensä runokirjoja. Izzy tapaa erakkona elävän, mutta äärettömän kuuluisan maalari Rushkinin, joka ottaa hänet oppilaakseen. Izzy oppii, jopa yllättäviäkin asioita - jotkut maalaukset tuovat "toiselta puolelta" eläviä hahmoja, jotka ovat riippuvaisia lähdemaalauksestaan ja kantavat niiden ulkomuotoa, mutta joiden luonne on aivan heidän omansa. Tämä tieto tulee hinnan kanssa. Rushkin hakkaa Izzyä selittämättömien raivonpuuskien vallassa, ja Izzy ottaa kaiken vastaan, kunnes päätyy sairaalaan. Häntä tukee John, joka oudosti muistuttaa yhtä hänen maalauksistaan. Sitten Izzylle valkenee, mikä John on, ja hän joutuu kohtaamaan oman vastuunsa - eikä kestä sitä.

Kathy kuolee, ja Izzy muuttaa saarelle, jossa syttynyt tulipalo tuhoaa kaikki hänen numeninsa, sana, jota hän käyttää näistä maalausten eloon tuomista hahmoista. Kaksikymmentä vuotta myöhemmin Alain tunkeutuu hänen yksinäisyyteensä Kathyn muistokirjan teon vuoksi, ja tapahtumat lähtevät taas liikkeelle. Izzy joutuu kohtaamaan kaikki menneisyytensä aaveet, Kathyn kuoleman, Johnin ja erityisesti Rushkinin.

de Lintin kirjoista pidän erityisesti tästä. Kirja on viimeistelty, laaja-alainen ja käsittelee hämmästyttävän montaa kipeää aihetta - vaikka loppuukin optimistiseen sävyyn. Mielikuvitus ja luovuus ovat yhtä todellisia kuin mielen luoma torjuntakin.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home