My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Wednesday, April 15, 2009

Connie Willis: To Say Nothing of the Dog

Connie Willisin kirjassa "Doomsday Book tai Tuomiopäivän kirja esitellään lähitulevaisuuden Oxfordin aikamatkaosasto. "To Say Nothing of the Dog" kertoo, miten äärettömän rikas ja dynaaminen lady Shrapnell on käytännössä kaapannut koko osaston. Hän rakentaa uudelleen toisessa maailmansodassa pommitetun Coventryn katedraalin viimeistä yksityiskohtaa myöten ("Jumala on yksityiskohdissa", on hänen mottonsa.) Lady Shrapnellin esi-esi-esi-esi-esiäiti on päiväkirjassaan kertonut, miten hänen elämänsä koki uskomattoman mullistuksen Coventryn katedraalissa 15. kesäkuuta vuonna 1888. Valitettavasti päiväkirja on kastunut, ja sitä yritetään kuumeisesti selvittää. Tiedetään vain, että esiäiti on tavannut rakkaan aviomiehensä herra C:n (muuta ei nimestä saada selville) kyseisessä paikassa kyseisenä päivänä.

Verity Kindle on lähetetty vuoteen 1888 koettamaan varastaa Tossien - kyseinen esiäiti - päiväkirjan; Ned Henry puolestaan on saanut tehtäväkseen etsiä katedraalista kadonneen viktoriaanisen maljakon, josta käytettiin nimitystä "bishop's bird stump" (bird stump oli maljakkotyyppi). Ned ja Verity törmäävät viktoriaanisessa Englannissa suorastaan epätavalliseen faunaan, kuten Darwiniin, joka ols opetettu hyppäämään puusta (koira), Prinsessa Arjunaan, joka rakasti kultakaloja (kissa) ja mulkosilmäiseen viuhkapyrstöiseen kultakalaan, puhumattakaan koirasta. Koetaan myös suudelma, joka kesti 169 vuotta, meedion istunto, joka päättyy kolmen aaveen ilmestymiseen (puhumattakaan koirasta) ja tavataan pari Oxfordin professoria, jotka kiistelevät historiasta konkreettisesti - koettamalla hukuttaa toisensa.

Tarinassa viitataan useasti Jerome K. Jeromen kirjaan Three Men in a Boat (to say nothing of the dog!). Nokkela henkilö huomasi jo, että Willisin kirjan nimi on kotoisin Jeromen kirjan nimestä. Kertakaikkisen ratkiriemukas kirja.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home