My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Tuesday, November 18, 2008

Timo Malmi & Ari Järvelä: Tampere tulessa 1918

Kansalaissodasta ja erityisesti Tampereesta on ilmestynyt muutama kirja. "Tampere tulessa" tuo esiin henkilökohtaisen näkökulman. Kirja koostuu muistelmista, päiväkirjoista, kirjeistä ja raporteista Tampereesta käytyjen taistelujen ajalta. Muistitietoa on vähän ja kyseessä ovat tapahtuma-aikana 14-vuotiaat, mutta varsinkin ruotsalaisten vapaaehtoisten päiväkirjat ja kirjeet ovat uutta tietoa ja tapahtumien järjestäminen päivittäin ja tutkijoiden yhteenvedot jäsentävät kirjan.

Olen kotoisin Tampereelta ja kuullut lapsuudesta alkaen iäkkäiden sukulaisten muistoja, mutta en silti ole onnistunut todella mieltämään, miten raivokkaita taistelut olivat. Vakavoittava kokemus. En enää koskaan katso kaupunkiani aivan samoin silmin. Toisaalta oman suvun yhteydet antavat kirjalle väriä. Kun luin kuvausta siitä, miten Näsinlinnasta taiteltiin ja kumpikin puoli vuorollaan valloitti kalliot, muistan, että eräs taistelua paennut punainen oli isosetäni - silloin 15-vuotias. Toisaalta valkoisten puolen sotilas kuvasi, miten Ratinanniemi puhdistettiin:

Tuntui yksinään epämiellyttävältä mennä tarkastamaan taloa ja tyydyin heittämään käsikranaatinovesta sisään.Se räjähti sisällä ja ikkunat putosivat helisten alas. Oveen oli kirjoitettu liidulla "Italian alamainen". Epäilen tämän ilmoituksen todenperäisyyttä.


Ei olisi pitänyt. Minettien jäätelöntekijäsuku asui sisukkaasti Ratinasa toisen maailmansodan jälkeiseen aikaan asti - Minettejä on Tampereella yhä. Mieheni muistelee kaiholla Minetin tytärtä, joka oli 50-luvulla Tampereen kaunein tyttö.

Ruotsalaisten vapaaehtoisen osuus saa minut vieläkin kiristelemään hampaitani. Päiväkirjojen mukaan he eivät tulleet Suomeen mistään ideologisista syistä, vaan - kuten eräs heistä kirjoitti - näyttääkseen, miten hyvin ruotsalainen taistelee sadan rauhanvuoden jälkeen. (Ei ainakaan ideologisista syistä - ainakin päiväkirjan kirjoittaja halveksi yhtäläisesti kaikkia suomalaisia. Punaiset kaatuneet olivat hänen mielestään "villejä ja eläimellisiä" ja valkoiset - eli hänen oman puolueensa upseerit - "suomalaismongoleita", vaikka hän armollisesti myönsi, että ruotsia osaavista jotkut olivat "melkein ihmisiä".)

Jälkisanojen mukaan Tampere on noussut Euroopan historian suurten sotakaupunkien joukkoon: Varsova, Madrid, Stalingrad, Leningrad, Berliini ja Tampere. Näiden intensiivisten sivujen lukijana minun on oltava samaa mieltä.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home