My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Thursday, January 03, 2008

Adrian Goldsworthy: Caesar

Julius Caesar ainoassa hänen elinaikanaan tehdyssä veistoksessa - hiusrajaa korjailtiin myöhemmissä patsaissa imartelevammaksi.

Adrian Goldsworthy antaa Rooman tasavallan ajasta jokseenkin samanlaisen kuvan kuin Tom Hollandin "Rubikon"; häikäilemättömien pelureiden aikakausi, jossa yheiskunnan rakenteet on luotu sekä rohkaisemaan vallanhimoa että pitämään sitä kurissa. Kun sääntöjä taivuteltiin riittävästi, ne antoivat periksi.

Goldsworthyn Julius Caesar on uhkapeluri, täysin häikäilemätön, mutta ei tarpeettoman julma ja kaukonäköisempi kuin useimmat kilpakumppaninsa. Ei ihme, että hänen tunnetuin lauseensa on "Alea jacta est", "Arpa on heitetty". Tosin hän ei koskaan sanonut niin - hän sanoi jotakin vastaavaa kreikaksi - mutta arpaa hän heitti useasti. Kun hän lähti kotaan pontifex maximuksen vaaliin (ylipapin virka - Caesar oli hankkinut huimaavat velat lahjoessaan tätä veraa varten, niin kaikki muutkin tekivät), hän sanoi äidilleen: "Tulen kotiin pontifex maximuksena tai en ollenkaan." Hän voitti. (Hän ei myöskään sanonut, että Caesarin vaimon on oltava epäilyksen yläpuoellla, mikä olisi ollut suuruudenhulluutta, vaan että pontifux maximuksen vaimoa ei saa edes epäillä, mikä oli täysin roomalaisen ajattelun mukaista - pontifex maximus, ylipappi, oli korkea pappisvirka.)

Goldsworthin mukaan Caesarin elämä oli täynnä tällaisia hetkiä eikä hän ollut läheskään niin voittoisa kuin halusi ihmisten uskovan. Monesti hänet pelasti silkka onni, kuten kansalaissodan Afrikka-seikkailussa, monesti hän kärsi tappion, jonka propagandasota Roomassa käänsi voitoksi, kuten Britannia-retket.

Loppuyhteenveto on, että Caesarista ei koskaan voi sanoa viimeistä sanaa. Hänet murhattiin, koska hän ei ollut yhtä poliittisesti ovela kuin ottopoikansa Octavianus, josta tuli keisari Augustus; hän ei aina ollut yhtä nerokas sotilaallissti kuin omissa kirjoituksissaan kertoi; hän oli eräs kirjallisuushistorian lahjakkaimpia latinan kielen taitajia; ja hän oli lähietäisyydeltä katsottuna hurmaaja (vaikka Cicero mainitsi Caesarin vierailtua hänen huvilassaan: "Hän ei ole mies, jota pyytäisi piipahtamaan toistekin.")
Adrian Goldsworthy taitaa olla tämän hetken johtava Rooman ajan historioitsija ja asemansa ansainnut.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home