My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Sunday, September 16, 2007

Diane Setterfield: Kolmastoista kertomus

Kuvan kaksoset eivät tietenkään ole kirjan kaksosia

Minä pidän suuresti englantilaisista kummitustarinoista. Pidän myös klassisista 1800-luvun kirjoista. Niin pitää myös tämän kirjan pääasiallinen kertoja, Margaret.

Margaret elää isänsä kanssa antikvariaatissa. Hän työskentelee ja asuu kirjakaupassa ja lukee kaiken käsiinsä saaman 1800-luvun kirjallisuudesta. Hän myös kirjoittaa välillä esseitä arvostettuihin kirjallisuuslehtiin vähemmän tunnetuista kirjailijoista. Perheessä on myös äiti, mutta hän ei ole koskaan toipunut surustaan; Margaretin kaksoissisar kuoli pienenä. Ei ole toipunut Margaretkaan.

Sitten häneen ottaa yhteyttä kirjailija Vida Winter. Hän kirjoittaa maagisia kirjoja, joita lukija ei voi laskea käsistään. Lisäksi häneen liittyy syvä salaisuus. Kukaan ei tiedä, kuka hän todella on. Hän käyttää vain kirjailijanimeään, todellinen nimi on tuntematon. Hän on vuosien mittaan kertonut auliisti jokaiselle kyselijälle menneisyydestään. Jokainen tarina on erilainen. Nyt hän lupaa kertoa Margaretille - mutta vain hänelle - totuuden. Vida Winter on kuolemassa. Hänen ensimmäiseen julkaistuun kirjaansakin liittyy salaisuus: sen nimi on "Kolmetoista kertomusta", mutta siinä on niitä vain kaksitoista. Tästä tulisi kolmastoista kertomus.

Margaret matkustaa Vidan luo kirjoittamaan hänen tarinaansa. Vidan talo on nummilla lähellä Bronten sisarusten syntymäkotia. Siellä Margaret kuulee tarinan Vidan elämästä, ja saa myös kosketuksen omaan tarinaansa.

Vidan talo on - tavallaan - kummitustalo. Hänen tarinansa koskee myös Angelfieldin kartanoa, joka sekin on - tavallaan - kummitustalo. Ja tarina on kummitustarina - tavallaan.

Se on myös kertomus kaksosista.

Tämä on kirja niille, jotka rakastavat kirjoja, kuten "Kotiopettajattaren romaani", "Humiseva harju" ja "Middlemarch" (ei Jane Austen - hän on liian selväjärkinen sumuisille nummille).

Suosittelen.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home