My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Thursday, November 16, 2006

Johannes Steinhoff: Messerschmittit Sisilian yllä

Luin Steinhoffin kirjan aikoinaan englanninkielisenä käännöksenä ja mieleeni jäi tämä pienimuotoinen tappion kuvaus. Niinpä nappasin heti suomennoksen luettavakseni.

Ensimmäinen havainto oli, että kääntäjä oli tehnyt suorastaan pikkutarkkoja alaviitteitä ammattisotilaan tyyliin. Toiseksi jäin kummastelemaan todennäköisesti ammattislangiin kuuluvia sanoja, sellaisia kuin "ume" ja "huuva". Ei ihme; kääntäjä on Hannu Valtonen, entinen Karjalan lennoston kapteeni ja 23 vuotta Keski-Suomen ilmailumuseon johtajana toiminut erityisesti Messerschmitteistä kiinnostunut mies.

Johannes Steinhoff on kirjoittanut kirjan muutamasta viikosta (21.6 - 13.7.1943), jotka hänen hävittäjälentueensa vietti Sisiliassa jouduttuaan pakenemaan Tunisiasta ennen kuin heidät siirrettiin Italian rintamalle. Kiinnostavinta kirjassa on siitä huokuva katkeruus ja tappion tunne. Kalusto oli kulunutta ja miehet suorastaan loppuun kuluneita. Amerikkalaisilla oli ehdoton ilmaylivoima. Herman Göring ei tajunnut tilannetta. Hän lähetteli herjaavia viestejä:

"Yhdessä Ranskan, Norjan ja Venäjän hävittäjälentäjien kanssa katson halveksuen etelän hävittäjälentäjiä. Toivon asiaan heti parannuksen ja odotan, että kaikki ohjaajat osoittavat parempaa taisteluhenkeä. Jos parannusta ei tapahdu, on lentävän henkilökunnan - rykmentinkomentajasta alaspäin - otettava huomioon alentaminen lentosotamieheksi ja käyttö itärintamalla jalkaväkimiehenä. Göring, valtakunnanmarsalkka."

Steinhoff on saanut kirjaansa runollista tehoa; esimerkiksi kirjan lopun apokalyptinen tuhoaminen, kun miehiä käsketään hävittämään kaikki varusteet ennen vetäytymistä Messinan salmelle, ja sitä seuraava Steinhoffin viimeinen lento yksinäisellä Messerschmittillä rauhalliselle Italian mannermaalle kynttiläillalliselle hilpeässä pikkukaupungissa on tehokas. Myös taistelukuvaukset ovat kauniin maalauksellisia:

Yksi suurista koneista kohottaa siipensä ja lentää pari sekuntia kyljellään, täysin luonnoton lentoliike. Kohta sen jälkeen se koskettaa toista tämän parven konetta. Syntyy heti metalliosien sekavia läjiä, jotka toisiinsa kietoutuneina syöksyvät alas kahden laskuvarjon jäädessä rauhallisesti ja yllättävästi ilmaan.

Kirjan sotilasyhteisön reunoilla tarkastelevat italialaiset välinpitämättömin, tutkimattomin silmin maastaan käytyä herruustaistelua. Saksalaiset, amerikkalaiset - mitä väliä sillä.


0 Comments:

Post a Comment

<< Home